Nieuws

Webinar Focus op Prostaatkanker

28 nov, 2022

Wist je dat prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker is bij mannen? Zo werden er 10196 nieuwe diagnoses gesteld in 2019 waarvan 10% de diagnose uitgezaaide prostaatkanker kreeg.

Wil je meer weten over prostaatkanker en de zoektocht naar nieuwe behandelingen voor prostaatkanker met uitzaaiingen? Schrijf je dan in op het interactief webinar van Stichting tegen Kanker op maandag 28 november om 19.00 uur.

Tijdens dit webinar kan je al jouw vragen stellen aan twee experten:

Professor dr. Gert De Meerleer, radio-oncoloog UZ Leuven.

Dr. Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerster ...

BRAVO Symposium | Vrijdag, 18 maart 2022

09 feb, 2022

Onderwerp: Patients with limited metastases benefit from metastasis-directed therapy - Belgium took the lead in this new and promising approach.

Met veel genoegen kondigen we het BRAVO Symposium 2022 aan dat zal plaatsvinden in Brussel op vrijdag 18 maart.

BRAVO en BeMedTech brengen de Belgische Radiotherapiecommunity samen in een live editie die voortbouwt op het succes van ons symposium in 2018. Dit jaar zetten we onze missie voort om meer bekendheid te geven aan radiotherapie als een veilige en moderne behandelmethode van kanker.

Meer informatie en inschrijving.

Longkanker: Samenvatting van Kosteneffectiviteitsstudies

15 dec, 2021

Dit artikel is enkel beschikbaar in het Engels: origineel artikel.

Preventieve bestraling prostaatkanker verhoogt kans op definitieve genezing

29 sep, 2021

Origineel nieuwsartikel

Mannen met prostaatkanker die een hoog risico lopen op uitzaaiingen naar de lymfeklieren, hebben baat bij een preventieve bekkenbestraling. Tot nu toe stond deze behandeling ter discussie maar nieuw onderzoek wijst uit dat dit de kansen op herstel effectief verbetert.

Bestraling wordt vaak ingezet bij de bestrijding van tumoren maar over preventieve bestraling om uitzaaiingen te voorkomen bij prostaatkanker, was tot voor kort controverse. Het ontbrak aan studies die het nut ervan wetenschappelijk konden hard maken. Een internationaal onderzoek geleid door specialisten v...

Elective nodal radiotherapy in prostate cancer

10 aug, 2021

Dit artikel is enkel beschikbaar in het Engels.

In 2020 werden er in België 4000 minder kankerdiagnoses gesteld dan verwacht, maar de inhaalbeweging is hoopvol

05 jul, 2021

Origineel persbericht

Door de versnelde aanlevering van de gegevens van de laboratoria voor pathologische anatomie kon de Stichting Kankerregister de impact van COVID-19 op het aantal nieuwe kankerdiagnoses in ons land in kaart brengen.

De peer-reviewed studie, gepubliceerd in ESMO Open, rapporteert 6% minder kankerdiagnoses* in 2020 in vergelijking met 2019. Dit komt neer op naar schatting 4.000 ontbrekende diagnoses. De eerste cijfers voor 2021 (tot april) laten nog steeds een achterstand zien (4%), maar de inhaalbeweging is ingezet, vooral voor bepaalde leeftijdsgroepen en tumoren. Stichtin...

Association of survival and local radiotherapy to the bladder versus chemotherapy alone for patients with metastatic urothelial carcinoma (mUC).

15 feb, 2021

Dit artikel is enkel beschikbaar in het Engels: https://meetinglibrary.asco.org/record/194821/abstract

40 procent minder kankerdiagnoses in 2020

10 feb, 2021

origineel persbericht

40 procent minder kankerdiagnoses in 2020 : "Overheid moet naast corona ook over kanker communiceren"

Kankerspecialisten van het UZ Leuven vragen aan de overheid om naast alle communicatie over de coronacrisis, ook wekelijks kankerpatiënten gerust te stellen. "In 2020 werden 40 procent minder kankerdiagnoses vastgesteld", zegt kankerspecialist Gert De Meerleer van het UZ Leuven. "En dat komt enkel en alleen maar omdat mensen schrik hebben om zich in het ziekenhuis te laten onderzoeken."

Heel wat mensen die zich ziek voelen, hebben het voorbije jaar verschillende onderzoek...

“Toegenomen risico op oversterfte bij kankerpatiënten wegens angst coronabesmetting”

04 feb, 2021

Origineel persbericht

Interview - Patrick Dewals

Tal van internationale wetenschappers luiden de alarmbel vanwege de “collateral damage” die de huidige communicatie rond corona bij veel kankerpatiënten riskeert te veroorzaken. Zowel in Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Nederland en België zijn artsen betrokken bij kankergeneeskunde ongerust over de te voorspellen oversterfte door laattijdige kankerdiagnoses. Om te peilen in hoeverre deze onheilsberichten gefundeerd zijn, praat ik met professor Gert De Meerleer, radiotherapeut-oncoloog en kliniekhoofd van de dienst radiotherapie-oncologie in het ...

EVIDENCE FOR THE USE OF INNOVATIVE RADIATION TECHNIQUES FOR BREAST CANCER

26 sep, 2019

Dit artikel is beschikbaar in het Engels.

Authors (in alphabetical order):

Alex De Caluwé, Institut Jules Bordet Katrien Erven, Iridium Kankernetwerk Carine Kirkove, Cliniques Universitaires Saint-Luc Vincent Remouchamps, CHU UCL Namur Liv Veldeman, UZ Gent Caroline Weltens, UZ Leuven

1 BENEFIT OF BREAST RADIOTHERAPY

Curative treatment for breast cancer consists of surgery, radiotherapy and systemic treatments such as chemotherapy, antihormonal therapy and targeted agents. The local treatment options are breast conserving treatment, consisting of breast sparing surgery followed by radiothe...