KWALITEIT

Radiotherapie is een zeer nauwkeurige en moderne medische specialiteit die hoge kwaliteitsstandaarden hanteert.

Voor, na en gedurende een radiotherapeutische behandeling berekenen de medische en medisch-fysische staf exact de bestralingsdosis die een patiënt nodig heeft. Daarnaast beschikt men over een aantal controle mechanismen die verzekeren dat de gegeven behandeling overeenstemt met wat is voorgeschreven. Daarbij wordt geavanceerde beeldvorming gebruikt die controleert of de patiënt juist op de behandelingstafel ligt, of de bestralingsbundel de juiste dosis levert op het te bestralen oppervlak van de patiënt, alsook verschillende andere kwaliteitsmaatregelen. Op die manier voeren radiotherapeuten-oncologen kwaliteitsinitiatieven door veel verder reiken dan in andere medische specialiteiten.

Kwaliteitsverantwoordelijke

Radiotherapie afdelingen bezitten een lange traditie van kwaliteitscontrole. In het verleden werd dit hoofdzakelijk beheerd door het medisch-fysische team. Echter, kwaliteitsborging houdt vandaag veel meer in dan de fysische aspecten van de behandeling. Daarom beschikken de meeste radiotherapie centra over een eigen kwaliteitsverantwoordelijke.

Kwaliteitscontrole tijdens de behandeling

Tijdens een behandeling wordt er niet alleen gebruikt gemaakt van beelden die bijvoorbeeld door een “cone beam CT” genomen worden. Er bestaan andere manieren van controle, bijvoorbeeld door de bestralingsdosis ter hoogte van de huid te meten (dosimetrie) daar waar de bundel in het lichaam gaat, of de resterende dosis die aan het einde van de energiebundel naar buiten treedt.

Kwaliteitscontrole procedures

In-vivo dosimetrie is slechts één procedure om aan kwaliteitscontrole te doen. De medische en medisch-fysische staf, alsook de verpleegkundigen die de bestralingstoestellen hanteren, beschikken over een hele waaier aan bijkomende kwaliteitscontrole procedures om na te gaan of de behandeling correct uitgevoerd wordt. Meestal zijn deze systemen gebaseerd op beelden van de patiënt die genomen worden voor, tijdens of na de behandeling en die toelaten een controle te doen van de plaats van de tumor ten opzichte van de bestralingsbundel(s).

Kwaliteitsinitiatieven

Radiotherapeuten-oncologen hebben lang voor om het even welke andere medische specialiteit aanzienlijk geïnvesteerd in structurele controle maatregelen. Ze worden daarbij in zeer belangrijke mate geholpen door collega’s van het medisch-fysische team. Door hier te klikken krijgt u een overzicht van deze kwaliteitsinitiatieven.